Miljö & Ansvarslogg

Billigt kaffe kan ha ett högt pris!

Posted on: juni 18, 2013

”Grattis alla kaffedrickare – räkna med extrapriser.” Så skrev Svenska Dagbladet för någon vecka sedan. Just nu skulle jag hellre säga: Stackars alla småskaliga kaffebönder!

De stora kaffeländernas överproduktion har drivit ner världsmarknadspriset till historiskt sett mycket låga nivåer. De senaste två åren har priset sjunkit med mer än 50 procent. För oss konsumenter innebär det att kaffekoppen blivit några ören billigare, för många kaffebönder att kostnaderna nu ofta överstiger intäkterna. Det är naturligtvis inte hållbart.

Samtidigt har många odlingar drabbats av bladrost. Det är en sjukdom som gör att kaffeträden fäller sina blad vilket leder till att träden producerar färre och sämre bönor. I år beräknas produktionen i Centralamerika minska med 20 procent, nästa år med hela 50 procent. Ett hårt slag för kaffebönderna och deras familjer men som också betyder att cirka 374 000 arbetstillfällen försvinner. *

När kaffeböndernas inkomster minskar så dramatiskt är risken att man överväger alternativa odlingsmöjligheter för sina marker. Eller att man överger sina odlingar helt och flyttar in till storstäderna.

Vad kan man då göra som konsument? Ett säkert kort är att köpa Krav, Fairtrade eller annat certifierat kaffe. Då får kaffebönderna många gånger en premie (Fairtrade), dels stimulerar vi möjligheterna för en schysst produktion med hänsyn till människor och miljö och en hantering som förbättrar kaffeböndernas möjligheter att tjäna pengar och odla riktigt bra kaffe. Det kostar några ören mer per kopp. Men det är det värt. Alternativet – att tillgången på gott kaffe hotas – har ett pris som jag är säker på att varken du eller jag är beredd att betala.

*enligt en rapport från International Coffee Organization (ICO) 13 maj, 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: