Miljö & Ansvarslogg

Vad har Fairtrade-premien använts till?

Posted on: april 30, 2013

Vi har länge (sedan år 2000) sålt Fairtrade-kaffe och med jämna mellanrum så följer vi upp vad Fairtrade-premien, dvs de extra pengarna som våra konsumenter betalat för detta kaffe, har använts till. Här följer några exempel:

I norra kaffedistrikten i Peru har ett kooperativ investerat i ny utrustning för jordbruket, man har satsat på marknadsföring och PR för sitt kaffe och man har genomfört utbildning i redovisning samt byggt ett helt nytt laboratorium för kvalitetskontroll.

I ett annat kooperativ i norra Peru har man satsat på nya kaffeplantor till medlemmar (bra för miljön och för att säkra högre inkomster i framtiden), man planerar att bygga ett eget lager, finansiera sjukförsäkring och läkarbesök, krediter och mikrolån (för att finansiera ”renovering” av kaffeplantor, underhåll av marken och utrustningen, betala tillfällig arbetskraft under arbetstoppar).

I ett kooperativ i centrala Honduras har man gjort satsningar på hälsa och sanitet, man har också jobbat med att bli bättre på provsmakning och sina egna transporter och genomfört olika utbildningsprojekt där man bl a delat ut stipendier för medlemmarnas barn.

SONY DSC

Dessa och många andra exempel på vad certifieringar ger i praktiken ser vi också själva när vi är ute och reser och träffar kaffebönder ute i världen. Läs mer om våra resor här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: