Miljö & Ansvarslogg

Ett ekologiskt kaffeäventyr

Posted on: april 19, 2013

Det är inte alla som tänker på hur mycket jobb som ligger bakom ett paket kaffe. Men den som varit på plats där kaffet odlas brukar uppskatta hantverket och kvalitén extra mycket. Kunden Choice hotels följde med Tony på ett ekologiskt kaffeäventyr i Uganda.

För det mesta reser jag för att besöka kaffeodlare runt om i världen, för att följa utvecklingen, bygga relationer eller för att hitta nya leverantörer. Men ibland blir resorna lite annorlunda, som när jag åker med kunder eller andra personer som aldrig har sett kaffe odlas på plats.

Skumpiga vägar, långa bilfärder, en annan kultur, luftfuktighet och natur. Att uppleva kaffeodlarnas vardag för första gången är ett riktigt äventyr. Att resa tillsammans med nya personer innebär att jag delvis återupplever känslan av att vara på plats första gången. Jag ser det som blivit till min vardag på nytt genom andras ögon.

För Choice är det viktigt att veta mer om kaffet de serverar sina gäster. Hur odlas det? Vad skiljer bra kaffe från dåligt? Och varför är det bra med certifieringar? Jag tycker det är sunt och tror att alla fick med sig någonting värdefullt hem från resan.

Vi började med att besöka en stor modern ekologisk, Rainforest Alliance och UTZ-certifierad anläggning. Kawacom Mill, som producerar cirka 60 000 säckar kaffe per år, och bland annat renar sitt vatten med hjälp av lavastenar. För att ge inblick i hela kedjan besökte vi fler lokala inköpskontor där bönderna kan sälja sitt kaffe och följa kaffepriset dagligen. Besöken gick även till fler småskaliga och dubbelcertifierande kaffeodlare. Framförallt är det hemmiljöerna som gör intryck på oss. Även om de har kommit en bra bit på väg är fattigdomen fortfarande stor och det finns fortfarande en lång väg att gå.

P1030409

Tony Broman i samtal med kaffebonden Bwambale Exevier, vars farm ingår i ett av våra International Coffee Partner projekt i området kring Kasese. Ett av de delprojekt i området som startade 2012 och innefattar 787 kaffebönder.

Resan fortsatte därför västerut till staden Kasese, för att besöka ett projekt inom ramen för International Coffee Partners där vi är medlemmar. Projektet vi besökte består av över 8 000 bönder i olika grupper. Just här jobbar International Coffee Partners med att utbilda en ledare i varje grupp för att den i sin tur ska kunna sprida vad man lärt sig vidare i gruppen. Genom demofält där gammal och ny odlingsteknik får stå i konstrast tillvarandra blir fördelarna tydliga, både för oss besökare och för kaffeodlarna. Löfbergs är ett av fem familjeägda kaffeföretag i Europa som ingår i International Coffee Partners. Syftet är att stödja småskaliga kaffeodlare, göra dem mer konkurrenskraftiga, förbättra levnadsvillkor och miljö. Och det ger verkligen resultat.

Det finns definitivt hopp för kaffeodlarna i Uganda. Men de behöver hjälp på traven, genom olika projekt och certifieringar som hjälper odlarna att få ut mer av sin skörd kommer man långt. Och ju fler vi är som besöker odlarna i deras verklighet desto fler är vi som kommer vilja välja ett gott kaffe, på flera sätt. Jag hoppas verkligen att alla som följde med denna gång tar med sig upplevelserna tillbaka hem, inte bara till jobbet, utan även hemma i köket vid kaffebryggaren. Kanske går då tankarna till någon av de fantastiska människor vi träffade på vår resa.

/Tony Broman /Purchasing Director

P1030239

Besök på en processanläggning i Sipi Falls, Kawakom.

P1030389

Kaffeplantage utanför Kasese.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: