Miljö & Ansvarslogg

Honduras bjuder upp till dans

Posted on: januari 9, 2013

SONY DSC

Har du undrat var vårt KRAV- och Fairtrademärkt kaffe kommer från? En del kommer från Honduras. Martin Löfberg har följt utvecklingen på plats.

 

Som kaffeland har Honduras växt extremt mycket den senaste tiden. Man har passerat länder som Guatemala, och är numera det största landet i hela Centralamerika på kaffe. Ett typiskt Honduraskaffe är svårt att beskriva, eftersom landets många olika mikroklimat ger en mängd olika smakinriktningar. Men vissa regioner har en intressant syrlighet som är ganska fruktig med toner av kakao. Honduraskaffen ingår delvis bland annat i våra KRAV- och Fairtrademärkta sorter Harmoni, Genuin och Serenad. Därför är det självklart att vi besöker våra odlare på plats med jämna mellanrum.

Att den ekologiska odlingen varit så framgångsrik i Honduras tror jag beror på att många kooperativ har tänkt rätt och har lång erfarenhet. En del bussar exempelvis odlare efter odlare till sina testodlingar där de visar upp goda resultat av att odla på rätt sätt. De visar helt enkelt tydligt hur det kan bli, istället för att pracka på dem någonting som de inte vill ha eller inte förstår nyttan av.

Vissa av kooperativen i Honduras har jag besökt varje år sedan 2008. Från år till år ser jag hur de olika certifieringarna bidrar till stegvisa investeringar i utrustning och i kunskap. Det är alltid positivt – för skörden och för hela samhället. Dessutom är det är alltid kul att följa utvecklingen från år till år.

SONY DSC

Den här gången hann vi besöka sju olika kooperativ. Vi var bland annat på en KRAV-märkt odling som var otroligt frodig. Bonden hade satsat på jordanalyser och kretsloppstänk, bland annat med skuggträd. De gynnar fågel- och insektsliv, ger bland annat skydd mot för mycket sol och bidrar med naturlig gödning. Tittade man sedan något hundratal meter bort på grannens skörd som inte använde sig av samma metoder blev det tydligt vilken positiv effekt ekologisk odling faktiskt har, i rätta händer, på rätt plats.

Ett starkt minne är från det första Fairtradekooperativet som vi besökte. Vi fick se en helt fantastisk föreställning där skolbarnen, dansade Lencadans till glad musik i vackra traditionella kläder. Förhoppningsvis blir en del av dem nästa generations duktiga kaffeodlare.

Martin Löfberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: